İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

Sosyal Hizmet Bölümü

SOSYAL HİZMET

Sosyal hizmet, toplumsal değişim ve gelişimi, toplumsal bütünlüğü, insanların güçlenmesini ve özgürleşmesini destekleyen uygulama temelli bir meslek ve akademik disiplindir. Sosyal adalet, insan hakları, insana ve yaşama değer verme, sosyal çeşitliliğe saygı, ayrımcılıkla mücadele, katılımcılığı destekleme sosyal hizmet mesleğinin temelinde yer alır.

Sosyal hizmet bölümü mezunları, sosyal hizmet uzmanı ve/veya sosyal çalışmacı unvanı kullanılır.  Çalışma alanları oldukça geniş olup, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı gibi bakanlıklar ve taşra teşkilatları ve bağlı kuruluşlarıyla yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde ve üniversitelerde istihdam edilebilirler.

Bölüm, 2010 yılında kurulmuş, 2011 yılından itibaren öğrenci almaya başlamıştır. İstanbul’da kurulan ilk sosyal hizmet bölümü olarak 2015 yılından bu yana mezun vermektedir. 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında yapılan çalışmalar sonucunda öğretim programında köklü bir değişikliğe giderek özgün bir öğretim programı hazırlamıştır. Bölüm, 2019 yılından bu yana Avrupa Sosyal Hizmet Okulları Birliği (EASSW) üyesidir.

Bölümün öğretim dili Türkçedir.

MİSYON

Meslek yaşamlarında toplumsal sorunları eleştirel bir bakış açısıyla analiz edebilmeleri, bireylerin, grupların ve toplumun refahını artırmaya yönelik hak temelli sosyal politikalar üretebilmeleri ve nitelikli, güçlendirici mesleki uygulamalar yapabilmeleri için öğrencilere evrensel bir anlayışla, çağdaş eğitim yöntemleri kullanarak, dönüştürücü ve katılımcı bir eğitim sunmak; ulusal ve uluslararası düzeyde işbirlikleri yaparak ortak projeler ve bilimsel araştırmalar yapmak.

VİZYON

İnsan haklarını, sosyal ve çevresel adaleti temel alan, katılımcı, eşitlikçi bir birlikte yaşama düzeni oluşturulmasında sosyal hizmet uzmanlarının daha etkili katkı verebilmesi için, nitelikli eğitim sunan ve araştırmalar yapan bir bölüm olmak.

Doç. Dr. Neşe Şahin Taşğın

Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı

Düşüncede Özgür, Eğitimde Çağdaş, Bilimde Evrensel